Inainte de a vedea care sunt avantajele unui depozit bancar, sa ne punem problema oportunitatii strangerii de economii personale, un bun obicei pe care multi dintre noi l-am uitat din cauza perioadelor tulburi din ultimii ani, cu inflatie foarte mare prin care banii isi pierdeau rapid valoarea, urmate de anii de euforie in care toata lumea se concentra mai mult pe cheltuieli si investitii.
Iar acum, cand regretam ca nu am strans ceva economii pentru a depasi situatii dificile provocate de scaderea veniturilor sau chiar de somaj, am putea gasi scuza facila ca suntem prea saraci pentru a mai pune bani deoparte.
Un recent sondaj de opinie arata ca doar 20% dintre romani detin economii, ceea ce e destul de ingrijorator din perspectiva bugetului unei familii. Pentru ca, oricat de mic salariu am avea, e bine sa punem deoparte o suma oricat de mica, ce se va dovedi mult mai valoroasa atunci cand ne va scoate din incurcaturi.
Sa ne gandim doar la faptul ca vom putea dormi mult mai bine (si, fireste, vom putea munci mult mai cu spor) stiind ca dispunem de o rezerva de bani, sa spunem echivalentul a trei salarii, care ne-ar putea salva intr-un moment greu, cum ar fi plata unei rate la credit intr-un moment in care ramanem temporar fara venituri. Sau pe care i-am putea investi mai tarziu in multe lucruri esentiale de care avem nevoie: de la avansul pentru un credit pana la cheltuieli neprevazute provocate de un accident sau de o taxa scolara suplimentara.
Economiile pentru plata concediului, pentru achizitia unui bun electrocasnic, pentru plata scolii copilului sau chiar pentru suplimentarea propriei pensii sunt alte motive bune pentru a ne deschide un cont in banca.
De ce sa pastram banii in banca?
Dar de ce un depozit bancar, cand acelasi sondaj arata ca o treime dintre romani prefera sa-si pastreze banii la saltea? In primul rand, pentru ca
banii tinuti in banca sunt in siguranta. Nimeni nu ni-i poate fura, nu-i putem pierde. Iar daca avem nevoie urgenta de ceva bani cash, putem sa-i retragem de la orice ora de la bancomat sau de la ghiseul bancii, in timpul zilei.
Multi se gandesc si la pericolul falimentului bancii in care-si tin economiile, mai ales in perioadele de criza financiara si avand in memorie prabusirea multor banci in trecut, inclusiv in Romania. Aici e bine de stiut ca autoritatile au adoptat multe legi noi in ultima perioada. In primul rand, au majorat substantial valoarea sumelor garantate in banca, plafonul ajungand acum la echivalentul a 100.000 de euro pentru fiecare deponent, in fiecare banca. Cu alte cuvinte, chiar daca banca la care ne tinem banii intra in faliment, vom primi inapoi orice suma mai mica de 100.000 de euro. Apoi, a fost scurtata si perioada in care se ramburseaza banii, care a ajuns la maxim 20 de zile din momentul in care depozitul a devenit inaccesibil.
Atentie! Orice tip de produs bancar de economisire este garantat, fie el un simplu cont cu card atasat, un cont de economii sau orice tip de depozit, deschis atat de persoanele fizice cat si de firme, cu cateva exceptii. Institutia care se ocupa de despagubirea deponentilor este Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Al doilea important motiv pentru a tine banii in banca este cel mai bine cunoscut, si anume faptul ca pentru ei primim dobanda. Un aspect mai putin pretuit pana acum, din cauza inflatiei care a reusit mai tot timpul sa depaseasca nivelul dobanzii. Acum insa, intram intr-o perioada cu preturi stabile si mult mai mici decat in trecut, chiar daca nu sunt excluse fluctuatii de mica durata, asa incat valoarea banilor va creste si odata cu ea si pretul pus pe dobanda platita de banca, in ciuda faptului ca aceasta scade.
Un al treilea dar la fel de important motiv pentru a avea un cont bancar este dat de utilitatea acestuia, intr-o lume moderna in care
timpul costa tot mai mult iar nevoia de administare cat mai eficienta a bugetului e tot mai mare. De aceea, serviciile bancare tot mai complexe atasate unui cont bancar sunt esentiale. Este vorba de cardul cu care putem retrage oricand numerar de la ATM-uri, putem depune numerar la unele ATM-uri specializate, putem plati facturile, putem face schimburi valutare sau diverse alte plati, precum incarcarea cartelei de telefon.
Un alt important serviciu atasat unui cont bancar este cel de internet banking, ce ofera acces online la cont si posibilitatea de a efectua orice operatiune disponibila la ghisee, inclusiv constituirea de depozite bancare sau transferuri de bani intre doua conturi. Un alt serviciu foarte util este debitul direct, prin care banca efectueaza automat plata facturilor lunare sau cu alta frecventa pentru clientul sau, din contul pe care acesta il detine, la datele stabilite. Scapam astfel de grija si de timpul pierdut pentru aceste operatiuni la ghisee sau la ATM-uri