5 metode să-ți îmbunătățești scorul de credit FICO - Ghiduri si sfaturi - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

5 metode să-ți îmbunătățești scorul de credit FICO

25.02.2023

5 metode să-ți îmbunătățești scorul de credit FICO

În articolul anterior explicam ce este scorul de credit FICO și cum ne influențează în raport cu banca și eventualele noi credite pe care vrem să le accesam. Vom continua această temă, iar în acest articol, îți vom prezenta câteva metode prin care îți poți îmbunătăți scorul de credit FICO în România.



După cum bine știi deja, dacă dorești să obții un împrumut sau o linie de credit în România, scorul tău de credit este unul dintre cei mai importanți factori pe care creditorii îi iau în considerare. Cu un scor de credit mare, poți beneficia de dobânzi mai mici la credite, condiții mai bune de împrumut și chiar de aprobarea mai ușoară și mai rapidă a împrumuturilor. Pe când un scor de credit slab reprezintă un risc mai mare și ar putea duce la dobânzi mai mari sau chiar la un refuz pentru acordarea unui nou credit. 


Scorul FICO are o valoare între 300 și 850. O valoare mai mare indică un scor mai favorabil. Un scor cuprins între 740 și 850 este considerat un scor excelent, 550 se consideră un scor mediu, iar 300 sau apropiat de 300, se consideră că un scor slab.

Iată 5 metode care te vor ajuta să îți îmbunătățești scorul de credit FICO în România:


  1. Verifică-ți raportul de credit


Primul pas pentru îmbunătățirea scorului de credit FICO este să verifici raportul de credit. Verifică dacă toate informațiile din raportul tău sunt corecte și actualizate, iar dacă găsești o informație greșită, contactează imediat Biroul de Credit pentru a corecta problema. Trebuie să știi că poți contesta orice informație incorectă din raporul tău. 


  1. Plătește ratele la timp


Plata la timp a ratelor este un factor important pentru îmbunătățirea scorului. Creditorii își doresc să vadă că ai un istoric bun de plată al datoriilor, așa că este important să nu ai restanțe. Dacă întâmpini dificultăți în a plăti la timp poți lua în considerare o refinanțare  sau stabilirea unui buget care să te ajute să-ți organizezi mai bine cheltuielile și să eviți restanțele.


  1. Redu-ți soldul datoriilor


Dacă ai un credit mare, îți poate afecta scorul de credit FICO. Prin urmare, dacă vrei să-l  îmbunătățești, este important să reduci soldul datoriilor. Poți face acest lucru prin achitarea ratelor în mod regulat, prin rambursarea anticipată, prin stabilirea unui plan de plată sau prin consolidarea datoriilor. 


  1. Nu solicita prea multe interogări de creditare


Dacă soliciți prea multe interogări de creditare îți va afecta negativ scorul de credit. De aceea, este important să soliciti doar pentru creditele de care ai nevoie și să nu aplici pentru prea multe credite în același timp.


  1. Nu utiliza suma maxima de pe cardurile de credit


Este recomandat să eviți utilizarea întregii sume disponibile de pe cardurile de credit, deoarece băncile verifică istoricul tău financiar înainte de a-ți acorda un credit suplimentar. În scopul de a-ți îmbunătăți scorul de credit FICO, trebuie să menții un echilibru sănătos și să folosești cardurile de credit în mod responsabil.



Bonus: 6. Nu închide conturile de credit


Este important să nu închizi conturile de credit, deoarece acest lucru îți poate afecta negativ scorul. Biroul de Credit păstrează informații despre istoricul tău financiar doar pentru ultimii 4 ani. Iar instituțiile bancare au tendința să aibă reticențe în acordarea creditelor către persoanele fără istoric de creditare, deoarece nu dispun de date referitoare la modul în care acestea își achită obligațiile financiare.


În concluzie, scorul de credit FICO este un aspect important al istoricului tău financiar. Dacă vrei să-ți îmbunătățești scorul de credit, trebuie să plătești toate ratele la timp, să reduci datoria, să folosești creditul cu înțelepciune și să verifici periodic raportul de credit. De asemenea, trebuie să aplici pentru credite cu grijă și să cauți alternative de finanțare atunci când întâmpini dificultăți în a plăti datoriile. Dacă urmezi aceste sfaturi, vei avea un scor de credit favorabil și-l vei putea menține astfel și pe termen lung.